R. Moldova face pași rapizi pentru a-şi garanta securitatea energetică

Linia electrică Suceava-Bălți, a doua linie de interconectare cu România, ar putea fi dată în exploatare în anul 2027, mai devreme de cum era panificat. Declaraţia îi aparţine lui Dragoș Roibu, director de cabinet la Ministerul Energiei al României, şi a fost făcută în cadrul unui eveniment dedicat tranziției energetice, organizat la Chișinău de Asociația […]

image R. Moldova face pași rapizi pentru a-şi garanta securitatea energetică

Linia electrică Suceava-Bălți, a doua linie de interconectare cu România, ar putea fi dată în exploatare în anul 2027, mai devreme de cum era panificat. Declaraţia îi aparţine lui Dragoș Roibu, director de cabinet la Ministerul Energiei al României, şi a fost făcută în cadrul unui eveniment dedicat tranziției energetice, organizat la Chișinău de Asociația Bisinessului European și Uniunea Europeană.

Potrivit aceluiaşi oficial, luna viitoare vor fi organizate licitațiile pentru proiectarea și execuția părţii româneşti a liniei, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Dragoș Roibu, director de cabinet, Ministerul Energiei, România: „În 2027, după cum știți, România operaționalizează Neptun Deep, ceea ce va asigura un exces de gaze și va asigura pe partea de gaze și R.Moldova. Iar pe partea de electrică se lucrează puternic pe Isaccea-Vulcănești-Chișinău, și Suceava-Bălți și aici vă felicit pentru finațarea obținută de la BERD și BEI și colegii noștri de la la Transelectrica urmează să scoată la licitație proiectare, plus execuție pe partea românească. Dacă luna viitoare, licitația va merge bine în România, e posibil să devansăm un pic termenul”.

Constantin Boroșan, secretar de stat la Ministerul Energiei de la Chișinău, spune că R. Moldova face pași rapizi pentru a-şi garanta securitatea energetică. In acest sens, se ia în considerarea şi reducerea termenului de dare în exploatare a liniei energetice Isaccea-Vulcănești-Chișinău.

Constantin Boroșan, secretar de stat, Ministerul Energiei, Republica Moldova: „Definitivăm interconectarea Isaccea-Vulcănești-Chișinău, anul viitor o vom da în explotare și avem ambiția și premise ca să reducem cu câteva luni darea liniei în expotare. Următoarea linie pentru care am asigurat deja finanțare este Bălți-Suceava. În paralele cu aceasta demarăma acțiuni pentru lansarea piețelor organizatre pe termen scurt a energiei electrice ca să fim pregătiți ca în 2025 să fim cuplați într-o singură piață, piața unică energetică europeană”.

Armonizarea legislației Republicii Moldova cu cea europeană și tranziția la energia verde vor duce și la atragerea investițiilor. Iar ca mediul de business să-și pună la dispoziție capitalul e nevoie de un cadru legal predictibil.

Mariana Rufa, director executiv EBA: „Se vor focusa în primul rând pe aspectele practice de implementare a acestor modificări legislative, în ce mod aceste modificări vor fi absorbite de piață, pentru că vorbim și de filiera atragerilor investițiilor pe partea de regenerabile. Iar pe de altă parte este o ocazie inedită să vorbim despre evoluțiile pieței energetice în general în domeniul regenerabililor, ce se întâmplă în UE, în regiune”.

Evenimentul „Tranziția Energetică” a fost organizat de Asociația Bisinessului European în parteneriat cu UE și Secretariatul Comunităţii Energetice.

Excelența Sa Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Urmează să fie promovată interconectarea și mai strânsă cu UE. Este foarte important să fie finalizată construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și conexiunea cu România, conform graficului anunțat. Asta este important pentru perspectivă medie și de lungă durată. Pentru perspectiva de scurta durată este foarte important să punem accentul pe energia regenerabilă”.

Excelența Sa Kent D. Logdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Statele Unite au investit peste 389 milioane de dolari în Porogramul MESA, astfel încât să fie asigurată mai multă energie cetățenilor. R. Moldova trebuie să-și sporească securitatea energetică ca să existe mai multă integrare în piața energetică europeană, să fie mai multă generare la nivel local pentru siguranța cetățenilor și businessului”. „

Până în 2030, Republica Moldova și-a propus ca aproximativ 30 la sută din consumul de energie să fie din surse regenerabile. Anul acesta, Guvernul a anunțat că scoate la licitație 165 MW pentru capacități mari de producţie a energiei regenerabile, dintre care 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru fotovoltaice.

Noi nu doar rezolvăm problemele – noi prevenim apariția lor

Majoritatea problemelor, cu care se confruntă antreprenorii, nu sunt unice, precum pare la prima vedere.

Experiența acumulată timp de mai mulți ani a specialiștilor noștri vă va permite să vă soluționați problema în cel mai scurt timp posibil într-un mod sigur. Lăsați o cerere sau contactați-ne prin telefon.

Contacteză-ne